Daha sonrasında çözmeye kalktığımda, ya hiç çözemiyorum ya da çok zorlanıyorum, ne yapmalıyım?
Bu problemin çözümü var mı bilmiyorum. İnanın bilmiyorum, başımdan atmak için demiyorum bunu. Bilen birilerini dinleyip öğreneyim dediğimde de farklı şeyler duymuyorum, siz de bilirsiniz, “tekrar edin daha çok soru çözün” çemberinin etrafında dönüp duran genelde klasik cümleler.
Özellikle matematik, çözdüğün soru sayısına göre ilerleyeceğin bir alan değil, üniversiteyi de kpss’yi de kazanırken hiç soru bankam olmadı diyebilirim.
(Meşhur Esen yayınları siyah renkli fizik hariç 🙂 )
50-60 tane soruyla konuyu temellendirebilirim zaten gerçekten anlarsam. Konuyu dinledim hiç çözemiyorum diyorsanız o konumuz bile değil, sorulara hiç dokunamıyorsanız konuyu SADECE dinlediniz, anlamlandırma hiç olmadığı için hiç çözemiyorsunuz, eğip bükmeye hiç gerek yok. Güzelce dersi ANLAMANIZ gerekli. Fakat anlama bir başlangıç.. Öğrenmek ise uzun bir süreç.
Ben kendime artık hep şunu soruyorum: Konunun temel prensiplerine hakim misin? Tanımları, teoremleri kendi anlayacağım şekilde Türkçe’ye çevirebildim mi? O zaman gerisi zamanla gelecek. Bu, bir yıl içinde olmayabilir. Sürekli öğrenip üzerine koyacağım ve zamanla olacak ama asla da bitmeyecek. Sürekli not olacağım, notlarıma yeni öğrendiklerimi ekleyeceğim ve önüme bakacağım. Evet çok soru da çözeceğim ama niceliğe takılmayacağım, daima temel prensipleri biliyor muyum diye kendimi yoklayacağım.
Örneğin; bir doğru bir düzleme dik ise ne oluyordu ve bu soruyu çözmeye nasıl başlamam gerekiyordu? Bu benim cebimde ise muhtemelen soruların çoğuna dokunabileceğim. Dokunabilmem önemli, dokunabildikçe de zamanla %90’ını çat diye çözebileceğim. %10’unu da ölene kadar öğrenmeye devam edeceğim zaten.
Hocam ne ölene kadarı, benim 1 yılım var?
Ne yaparsanız yapın 1 yılda matematik öğrenemeyeceksiniz, fakat tüm dünyada genel sınavlar sizden her şeyi çok iyi bilmenizi değil yeterince bilmenizi ister. Ben üniversite sınavında full yaptım ama şu anki bilgilerimin ve sorulara yaklaşım tarzımın belki de yarısı bile yoktu. Ama yine de yaptım. ÖABT’de full’e yakın yaptım ama yine şu anki bilgilerimin ve sorulara yaklaşımımın belkide yarısı bile yoktu. Gittikçe gelişiyorum ve kendimi daima belli bir seviyede tutmaya çalışıyorum. Bu belli seviyeye nedir peki? ÖSYM sorularına ne kadar hakimim seviyesi.. Ama yine hatırlatıyorum sınav kazanmak her şeyi bilmek, tüm soruları yetiştirmek değildir.
Ben öğrencilerimi hazırlarken bile neredeyse ÖSYM soruları dışında çok fazla soru çözdürmüyorum, bir ÖSYM sorusunu gerekirse 20 kere 30 kere belki de 50 kere çözüyorum. Ama her seferinde yeni bir not alıyorum. ÖABT’ye çalışırken de çıkmış soruları anlamak, kavramak ve üzerine gitmek dışında hiç bir şey yapmadım. Hele de deneme..Çözmedim.. AYT ve ÖABT için gereğinden fazla büyütülen bir konudur denemeler.
Evet bu sorduğunuz problemin çözümünü bilmiyorum fakat “genelde” bu soruyu soranların hiç defter tutmadığını, hayatında hiç güzel bir matematik defteri olmadığını biliyorum.. Tabii ki istisnalar vardır fakat genelde not tutmayı, yazı yazmayı sevmeyen insanlar birilerine bir şey sorar ve bir reçete ararlar, aslında reçete falan yoktur. Reçete zaman ve çalışmaktır.
Unutmayın, matematik işi biraz da (belki oransal olarak daha fazla) doğuştan gelen yetenek ve genetik işidir. Eğer doğuştan ve genetik bir yatkınlığınız varsa muhtemelen herkes gibi zorlanmazsınız, fakat bu yetenek bize bahşedilmemiş ise zamandan ve çalışmaktan başka çaremiz yok diye düşünüyorum.
O izlediğiniz rehberlik videolarının ise çoğu bu yüzden işe yaramazdır, öğrenci danışmanları ve koçları kusura bakmasınlar affınıza sığınıyorum 🙂
Sevgiler, iyi çalışmalar..
Rehberlik Videoları : https://www.youtube.com/playlist?list=PLq_asPbp7k23eKdv4eacGT7K3mzfUJI6d
düzenli kurs sistemi anasayfa: https://www.youtube.com/@bilgematics
toplu drive linki : https://drive.google.com/drive/folders/1PSs9qdf9hsvD1KxokxAwN7j-gI3q6TKY?usp=share_link
katıl üyeliği bilgi : https://www.bilgematics.com/blog/youtube-katil-uyeligi-nedir/
soru grubu : https://t.me/sorumatics
önemli bilgilendirmeler : https://youtube.com/playlist?list=PLq_asPbp7k21WEBHniw5wYPSckksTv6os&si=KTN11Oc62jAQDAHr
oynatma listesi sayfası: https://www.youtube.com/@bilgematics/playlists
tüm diğer dökümanlar : https://www.bilgematics.com/dokumanlar/
kaynak önerileri : https://www.bilgematics.com/blog/oabt-icin-kaynak-onerileri-2025/
Instagram :https://instagram.com/bilgematics?igshid=MjEwN2IyYWYwYw==
Telegram : https://t.me/bilgematics